Артрит и артроза: разликата, причините, симптомите и препоръките на лекаря

135

Можете да победите болката в ставите! 

Има няколко заболявания, които засягат ставите на тялото. Артрит или остеоартрит обикновено се казва, че е неясен, но то същото заболяване ли е? В тази статия ще получите отговор.

Артрит срещу остеоартрит Като цяло, ние наричаме артрит възпалителен тип процес, който има няколко причини, а артрозата е процес на ставно износване.

Въпреки че основният симптом и в двата случая е болка в ставите, виждаме, че има разлика в причините за артрит и артроза. И това е много важно, тъй като и в двата случая подходът на лечение е различен.

Грижете се за себе си и бъдете здрави!

Какво представлява остеоартритът?
Най-често засяга възрастните хора, обикновено над 60-годишна възраст. 
Това също е една от водещите причини за увреждане в света. Около 1 на всеки 30 души по света има увреждане, свързано с артроза.

Причини за остеоартрит
Това се случва в процеса на износване, медицински наречено дегенеративен процес на ставния хрущял. В тази връзка хрущялът в ставите губи своята еластичност, намалява по размер и става по-малко гладък.

При дегенеративния процес, синовиалната мембрана също се влошава и започва да произвежда по-малко вискозен и ефективен синовиален флуид, което допринася за цялостното влошаване на ставата. 

Той винаги е хронично заболяване, напредва дълго време. 
Той също така е известен като остеоартрит и се смята за вид артрит.

Клинично се проявява при болки в ставите. Няма лабораторни тестове за диагностициране на това заболяване. Радиологичните и томографски изображения на засегнатите стави са много полезни за диагностициране.

Физическата терапия обикновено е много полезна и в повечето случаи намалява болката в ставите. А също и мек масаж с масла, компрес с мед, чесън, масло от пипер, както и с рициново масло, работи добре.

Избягвайте както заседналия начин на живот, така и много интензивните упражнения. И също така, в зависимост от възрастта и състоянието на всеки човек, си заслужава редовно да поддържа мускулен тонус и сърдечно-съдова функция.

Също така носете удобни обувки, за да можете да ходите за дълго време.

Адекватна почивка: използвайте удобно легло и поддържайте добра стойка. 
Избягвайте да имате наднормено тегло.

Избягвайте пренасянето на тежести. 
Препоръчва се също така да се използва топло за болезнени стави: да се вземат вани с топла вода или да се използва разтриване или топли компреси.

Какво представлява артритът? 
Хората от различни възрасти, от детска възраст, а дори и от млади хора на възраст под 40 години, могат да имат това заболяване.

Това е възпаление на ставните структури по различни причини. Въпреки че факторът на дегенерация, който причинява артроза, е един от тях, в случая на артрит се включва голяма група заболявания, засягащи различни органи, включително ставите.

Симптоми: болка в ставите, подуване, усещане за топлина в засегнатата става (и). Освен твърдост и ограничения на движението.

Сподели