Теменужка Петкова: Цената на АЕЦ “Белене“ – до 10 млрд. евро

133

Въпрос, който стои много отдавна в общественото пространство е проектът АЕЦ „Белене“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването “Лице в лице”. В рамките на определени параметри като пазарен принцип, без държавна гаранция, без корпоративна гаранция трябваше да разработим процедура до 30 октомври, поясни тя.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор е разработена. Докладът беше одобрен. Министерски съвет ме задължи да представя тази процедура пред НС, каза тя.

Според проекта държавата ще има такъв дял, който гарантира блокираща квота, ще търсим стратегически инвеститор и ще дадем възможност на други инвеститори, които да участват с миноритарен дял в тази компания.

Заложени са няколко важни условия за българската страна – едното е за цената на проекта.  Финалният вариант за цената на централата е до 10 милиарда евро и срок за изпълнение до 10 години, каза министър Петкова.

Освен китайците и руснаците, французите и корейци също прояват интерес към изграждането на централата, сподели тя. Петкова заяви, че е оптимист по отношение на възможността да бъде реализиран проекта АЕЦ „Белене“.

Сподели