Вселенската патриаршия призна Украинската православна църква

91

Истанбулската Вселенска патриаршия съобщи, че се е съгласила да признае автокефалия на Украинската православна църква, което е силно желано от Киев, но което рискува да предизвика напрежение с Москва. Събрание на синода в Истанбул, председателствано от патриарх Вартоломей, смятан за пръв сред равнопоставените лидери на православната църква,“постанови да даде автокефалия на църквата на Украйна“, се казва в официално изявление от Истанбул.

Украинската православна църква – Киевската патриаршия вече е независима автокефална църква. Това първи обяви във фейсбук говорителят на украинската църква Евстратий Зоря още преди официалното съобщение от Истанбул.  В друг ключов ход синодът се съгласи да възстанови ръководителя на Украинската православна църква патриарх Филарет и Киевския митрополит Макарий на техните канонични постове след тяхното отлъчване поради спора с Москва.Решението на синода е удар за Московската патриаршия, която досега де юре контролираше местните православни – близо една трета от техните храмове са в Украйна. През 1992 г., след отделянето на страната от СССР, украинските духовници създадоха нова църква и патриаршия, която обаче остана на практика подчинена на РПЦ заради решение още от далечната 1686 г. Този акт Зоря определя като „незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската църква“.

„По този начин горепосочените са канонично възстановени на техния йерархичен или свещенически ранг“, се казва в изявлението след срещата, която започна във вторник. Освен това се посочва, че Филарет и Макарий са се оказали в разкол не поради догматични причини и се възстаноняват техните позиции като свещеници и мястото им в църковната йерархия.

Наскоро Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич поискаха от Константинополската патриаршия томос за признаване на тяхната независимост.Президентът Петро Порошено приветства решението на Вселенската патриаршия.“Това е победа на доброто над злото, светлината над тъмнината“, каза той в телевизионно обръщение, добавяйки, че Украйна чака това „историческо събитие“ от повече от 330 години.

С днешното решение Вселенската патриаршия всъщност отменя акта от 17-ти век и УПЦ вече е напълно самостоятелна. Русия отдавна се противи на този ход, като предводителят на Руската православна църква патриарх Кирил пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

Според Руската православна църква това е груба намеса в диоцеза на Москва и преди решението те заявиха, че отменянето на акта може да предизвика нова голяма схизма в православния свят. 

След като официално беше огласено решението на Вселенската патриаршия реакцията на Руската православна църква не закъсня.

„Решението на Светия синод на Вселенската патриаршия представлява узаконяване на разкол. То е прекрачване на границите на приемливото и е катастрофално за нея и за единството на православния свят“, обяви свещеник Александър Волков, говорител на Московския и руски патриарх Кирил, цитиран от агенция ТАСС. Според „Интерфакс“ той даже е отишъл по-далече и е казал, че „Руската православна църква ще бъде принудена да скъса евхаристичното общение с Константинопол“.

Миналия четвъртък Св. Синод на Българската православна църква отхвърли искане за свикване на църковен събор за обсъждането на „украинския разкол“. Подобно желание се съдържаше в писмо на руския патриарх Кирил. „На заседанието е било разгледано и писмото на Московския патриарх Кирил, в което той „уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП“. Св. Синод е взел решение да предаде писмото за разглеждане на специална синодна комисия по въпроса за църковния разкол в Украйна“, гласеше официалното съобщение след края на заседанието.

Сподели