Тръгнаха слухове за падането на Тереза Мей

117

Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания ще гласува срещу всяко споразумение за Брекзит, постигнато от премиера Тереза Мей. Липсата на осъществим план за напускане на ЕС ще свали Мей преди Коледа.

Това заяви високопоставен лейбъристки депутат пред „Файненшъл таймс“, цитиран от „Ройтерс“.

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Все още Брюксел и Лондон не са успели да постигнат споразумение. Някои депутати от Консервативната партия заплашиха да блокират договореното от Мей с ЕС.

Ако разбунтувалите се от нейната партия гласуват против споразумение, съдбата на правителството на Мей и целият процес по напускане ще зависи от лейбъристите, защото тя няма да държи необходимите 320 гласа в парламента.

Емили Торнбъри, министърът на външните работи в сянка от Лейбъристката партия, коментира пред вестника, че работещо споразумение „просто няма как да се случи“ при Мей.

Лейбъристите имат условия, за да подкрепят всяко споразумение за Брекзит, но Торнбъри смята, че тя вижда малки шансове Мей да ги удовлетвори.

Според нея ще е необходими до няколко месеца да се проведат парламентарни избори, тъй като премиерът ще бъде победен на важния вот за всяко споразумение за Брекзит.

„Те не са способни да управляват…или ще имаме парламентарни избори през есента, или ще отидем на избори през пролетта“, убедена е тя.

Торнбъри иска национални избори пред друг референдум.

Сподели