Ердоган забрани продажбите и наемите на имоти в Турция в чуждестранна валута

246

Турският президент Реджеп Ердоган е издал решение за забрана на вътрешни продажби на имоти и на сделки за отдаване под наем в чуждестранна валута – ход, целящ да помогне за известно укрепването на силно обезценената турска лира, съобщава „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БНР.

В решение, публикувано в четвъртък в турския Държавен вестник, г-н Ердоган също забрани сделките с лири, фиксирани към чуждестранни валути.

Минали транзакции в чуждестранна валута пък трябва да бъдат преобразувани в турски лира в рамките на 30 дни по курсове, които ще бъдат договорени между страните, се посочва в решението на президента.

Трябва да се има предвид, че транзакциите в щатски долари и евро са нещо обичайно в Турция, особено в сектора на търговските недвижими имоти, където строителните предприемачи често начисляват наеми в чуждестранни валути, за да могат да погасяват техни задължения зад граница. При обезценката на турската лира спрямо долара с около 40% през настоящата година, подобни валутни транзакции се превърнаха в основен източник на притеснения за инвеститорите, които се страхуват, че много от наемателите, чиито доход е в местна валута, няма да могат да се справят със силно раздуващите се разходи за наем.

Реджеп Ердоган взе това решение само няколко часа преди очакваното от инвеститорите с голямо внимание заседание на Турската централна банка и решението на банката, което ще бъде факт около 14:00ч. българско време. През миналата седмица ТЦБ се ангажира да предприеме мерки, за да овладее много високата двуцифрена инфлация в страната и да подкрепи местната валута. Това кара голяма част от инвеститори и анализатори да очакват, че днес ТЦБ ще повиши драстично основната репо лихва, която към настоящия момент е на ниво от 17,75%, като някои от тях прогнозират увеличение с до 300 базисни пункта (с 3%).

В очакване на днешното решение на централната банка, щатският долар се търгува около 6,4300 турски лира, а еврото – около 7,4800 лири, след като в сряда местната валута поскъпна слабо към двуседмични върхове съответно от 6,3200 и 7,3360 лири.

Междувременно Реджеп Ердоган беше цитиран от агенция Ройтерс да заявява, че Турската централна банка е независима и сама взима решения за провежданата от нея лихвена политика. Той обаче отново подчерта, че неговата позиция срещу високите разходи по заемите, респективно против високите лихви, остава непроменена.

„Моето отношение към лихвите остава непроменено, като продължавам да смятам, че високите лихвени ставки вредят на икономиката“, посочи Ердоган пред Конфедерация на търговците в Анкара само няколко часа преди края на важното заседание на Турската централна банка. 

„Високата инфлация в страната е в резултат на погрешни стъпки на централната банка. Турция трябва да понижи лихвите“, подчерта Ердоган.

Той отбеляза, че това което преживява Турция в момента не е криза и отново повтори, че високите лихвени нива причиняват висока инфлация (а не каквато е обратната нормална икономическа логика). Според него проблемите в икономиката не са причинени от Турция.

Турският президент също така продължи да критикува частните банки, заявявайки, че някои от тях са увеличили техните лихви до 50 на сто. Според него финансовият сектор трябва да помогне на частния сектор чрез преструктуриране на дълговете.

Сподели