The Guardian: Светът се движи към нова финансова криза

173

Този свят без лидери се движи, подобно на сомнамбул към повторение на финансовата криза от края на 2008 г. и началото на 2009 г., защото не успя да отстрани причините за появата й отпреди десетилетие. Това предупреждава бившият британски министър-председател Гордън Браун, пише британският вестник The Guardian.

Премиер на Великобритания в периода, когато сривът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers изложи всяка голяма банка на риск, Браун предупреждава, че след десетилетие стагнация глобалната икономика е отново уязвима. „В опасност сме да влезем, подобно на сомнамбули, в нова криза“, отговаря Браун, помолен да оцени рисковете от повторение на събитията от 2008 г. „Събуждането ще бъде жестоко…, но ние живеем в свят без лидерство“. Според бившия британски министър-председател сега „има по-малко възможности за намаляване на лихвените проценти, отколкото преди десетилетие, няма доказателства, че финансовите министерства ще могат да намалят данъците или да увеличат публичните разходи и няма гаранция, че Китай ще бъде толкова активен в предоставянето на стимули“.

“Сътрудничеството, което беше демонстрирано през 2008 г., няма да е възможно през 2018 г., както между централните банки, така и между правителствата. Ще имаме упражнение по прехвърляне на вината, а не решаване на проблеми“, смята Браун. „В светлината на търговската война между САЩ и Китай, Браун изрази съмнение, че Пекин ще сътрудничи втори път. „Протекционизмът на Тръмп е най-голямата пречка пред международното сътрудничество“, категоричен бе британецът. Браун казва още, че действията срещу финансови злоупотреби не са били достатъчно твърди и че банките биха очаквали да бъдат спасени отново в случай на бъдеща криза. „Много е трудно да се каже какво ще предизвика следващата криза, но сме в края на икономическия цикъл, в който хората поемат по-големи рискове. Има проблеми в развиващите се пазари“, добавя още бившият британски премиер.

Сподели