8 вкусни неща, които може да си хапвате късно вечер

1052

Да си говорим честно – всички обичаме да ядем. Особено вечер или през нощта. И когато с прискърбие отваряте и затваряте вратата на хладилника, в главата ви звучи заплахата, че всичко, което погълнете след осем вечерта, се залепва директно на бедрата ви, пише Obekti.bg, позовавайки се BrightSide.

Според най-новите проучвания обаче нещата не са черно-бели. Все пак съществуват вкусотии, които можете с чиста съвест да си хапнете и след залез слънце, но с мярка. Вижте кои.

1. Кашкавал/сирене

Повтаряме: с мярка, с мярка, с мярка! Когато ви утешаваме, че можете да си похапнете кашкавал или сирене късно вечерта, имаме предвид едно резенче, а не половин килограм. Тъй като това е храна, богата на протеини, би трябвало да ви даде чувство за ситост до сутринта.

2. Хумус

Хумусът е прекрасен източник на протеин, особено домашно приготвеният. Ако сте гладни, топнете си морков в хумус и можете да заспите хем сити, хем с чиста съвест.

3. Кисело мляко

Учените са единодушни, че киселото мляко е безопасна храна в късните часове – богато на протеини, малко мазнини, ниска масленост. Ако добавите и малко боровинки, ще си осигурите истинско нискокалорично пиршество.

Позволени среднощни закуски

4. Крекери

Под крекери имаме предвид пълнозърнести, богати на фибри и с ниска калоричност. Можете да добавите малко хумус, в който да си топвате крекера, или парче сирене.

5. Пуканки

Звучи невероятно, но пуканките са безопасни за консумация в „забранените” часове от денонощието. Имайте предвид обаче, че това не се отнася за пуканките в пликчета за микровълнова фурна, които са натъпкани с мазнина, а за леки, въздушни пуканки без захар, които да не навредят на фигурата ви.

Достойнствата на фъстъченото масло

6. Яйца

Още една чудесна възможност за празния ви стомах след осем вечерта. Яйцето съдържа само 75 калории, но е богато на протеин и ще ви държи сити дълго.

7. Зеленчуци

Този избор е сред най-безопасните. Можете да си приготвите резени моркови, потопени във вода с малко лимон или цяла зеленчукова салата – вкусно, лесно и засищащо.

8. Банани

Въпреки че бананите са доста калорични, съдържат високо количество магнезий и калий, което ги превръща в отлично средство за отпускане преди лягане.

Консумирането на риба удължава живота

Бонус: Кои храни да избягваме?

Бързите въглехидрати. Тук спадат всички лакомства – торти, шоколади, понички, бонбони.

Ябълки. Въпреки че ябълките съдържат малко калории и редица полезни хранителни вещества, е най-добре да ги консумирате сутрин или следобед. Причината е, че съдържат пектин и фибри, за чието смилане е необходимо повече време.

Алкохол. Макар алкохолът да действа успиващо на някои хора, води до обезводняване и засилва чувството на глад.

Пикантна храна. Пикантната храна също води до обезводняване и чувство на глад. Нищо чудно да се събудите посред нощ с вълчи апетит и да хукнете към хладилника.

Сподели